Kozmetika&Život

Bolognese sauce á la Ramsey

Kako smo D & ja usavršili bolonjez po Ramseyu…

Kada tvoj SO (significant other/bolja polovica) obožava mljeveno meso i brije na Kaizen ( kaizen znači constant improvement, tj. to je princip gdje se bilo koji aspekt života poboljšava, usavršava) onda radiš jedno jelo sto puta dok ne nađeš onaj savršeni omjer, savršene sastojke i the formulu.

Meni se, naravno neda kuhati sama, ali ako kuhamo zajedno, onda sam otvorena za svakakvo eksperimentiranje.

Kuhanje zajedno kod nas znači da on nešto nareže, ja počnem pržiti/kuhati i onda on isprobava i daje svoje konstruktivne krititke. Okusi nam se dakako potpuno razlikuju, pa nešto što je meni slano njemu nije i sl.  Zbog toga ja u sred procesa kuhanje prepustim njemu, tako da on bude kriv ako loše ispadne. 😉 Tada ja postajem konzultant.

Na taj način smo našli savršenu, the formulu za bolonjez umak, a radili smo ga po receptu Gordona Ramseya i njegovom videu. Gordon je komičan, i uvijek ga imitiramo dok kuhamo. Ovaj način spremanja bolonjeza je postao our thing. Njegov recept je baza, a mi smo ju malo doradili i izmijenili.  O tome u nastavku.

Youtube link na Gordonov recept je ovdje.

U jednom periodu smo D&ja slučajno gledali nekolo epizoda Cookalong-a Gordona Ramseya na TV-u i uživali. S obzirom da smo par koji voli biti doma, zajedničko kuhanje nam je odmor od posla i obiteljska razbibriga. Jesti se mora, ali se tu i tamo može spremiti i nešto posebno fino. Uz Cookalong smo se nabrijali i počeli gledat Ramseyeve recepte. I tako došli do njegovog recepta za bolonjez.

D često kaže, “ajmo radit nešto što se kuha cijeli dan“.  Takvo kuhanje je naš vikend ritual.

Sad, kad upijete proces ovog videa, vrijeme je za upgrade. Kaizen time.

U početku Ramsey dinsta luk i mrkvu. Mi smo, gledajući neki dokumentarac o talijanskoj kuhinji, otkrili soffritto.

Soffritto by D&M: Uz luk i mrkvu dodamo celer i korijen peršina – naribane.  Sve kupa dinstamo – da dobijemo pire od povrća.

Tako smo mi doradili Ramseyev bolognese sauce.

A što se tiče ostalih stvari – za savršen bolonjez ne može poslužiti pakirano mljeveno iz Konzuma, sorry.

Pravac mesnica – dvaput samljeti.

Vino – da nije baš iz tetrapaka, teški kiseliš i sl. Ne mora biti butelja od 100 kn ali čula sam za ovo pravilo: ako ga ne bi popio, nemoj ga ni stavljati u hranu.

Samo ću reći – nama je ovo savšen recept i kombinacija. Oboje smo foodiesi (gurmani) i bolonjez sauce na ovaj način nam je najdraže jelo.

Sa Barilla špagetima, rižom ili u lazanje, mi bi mogli jesti ovaj umak 24/7.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *