Kozmetika&Život

Kako Sam Zavoljela Trčanje uz Endomondo Aplikaciju

Da mi je netko rekao da ću ikad zavoljet trčanje, rekla bih mu da je lud. Voljela sam vježbanje iliti fizičku kulturu još od školskih dana, ali trčanje nikad nije bilo „my cup of tea“. Mogla sam odraditi šprint, no sama pomisao da joggiram unedogled i uživam u tome mi je bila strana.
Pa kako sam onda to zavoljela? Prvo, moj dragi je zaljubljenik u trčanje, što je redovito prakticirao dok nije ozljedio koljeno. On me uveo u svijet trčanja.
Nabavio mi je odgovarajuće tenisice (Mizuno Enigma – za beton) i trpio moje neslavne početne treninge od 100 metara i kukanja kako ne mogu više. Pluća su mi bila toliko nerazvijena da sam mislila da će se raspuknuti, kao i srce. Pokazao mi je kako da držim trup, da se ne njišem, da ne nabijam stopalima, i sve ostale trikove kako bi trening bio lakši i pravilniji.

Drugo je bilo nalaženje aplikacije koja mi odgovara. Instalirala sam nekoliko, pa deinstalirala, i na kraju sam zadržala samo jednu – Endomondo. To je bio „breakthrough“ za mene.

Aplikacija prati povijest i prikazuje različite vježbe različitim bojama.

Endomondo je sportska aplikacija koja ne služi samo za trčanje, već vi birate aktivnost kojom se bavite. Izbor je velik, pa čak i neuobičajen. Pod sportove su uveli Cani Crossing ( trčanje za / sa psom ), Wheelchair ( trening za osobe u invalidskim kolicima), preskakanje ograde i sl.
Izborom prikaza na ekranu mjerite trajanje, količinu potrošenih kalorija, prijeđene kilometre i ostalo. Prati vaše prošle treninge, a ima i opciju da se povežete sa prijateljima.
Ova aplikacija, kao i većina njih, nudi Free verziju i plaćenu Premium.

Premium opcija ima više sadržaja i kategorija.

Prošle godine kada sam počela aktivnije trčati, neke opcije su bile dostupne, koje sada više nisu. Ne znam da li se desio neki upgrade, ili je to bila opcija sa ograničenim periodom (navlakuša za nove korisnike), ali tadašnja mogućnost kreiranja treninga je bila moj pokretač.
Izabrala sam pre-made trening rutinu 5K – koja polako pojačava treninge sve dok ne dođete do stanja u kojem možete bez pauze pretrčati 5 kilometara.
Za početnike koji trebaju tek zavoljeti trčanje i naučiti uživati u njemu, takva trening rutina je savršena.
Nećete zavoljeti sport koji vam je težak i naporan, a sa postepenim jačanjem kondicije jačat će i vaša želja za vraćanjem na stazu.
Prvo počinjete sa 5 minutnim hodanjem kao zagrijavanje, onda trčite minutu, pa minutu hodate. Na isti način funkcioniraju i škole trčanja. Kasnije će se omjeri promijeniti, kako budete stjecali kondiciju.
Kome treba motivacija i plan kojeg će pratit, čak i plaćena verzija nije loša ideja – 50 KN mjesečno je opet jeftinije od teretane koja je nerijetko 300 kn/mj.


Kroz ovakav tretning ćete upoznati i svoje mogućnosti. Meni je prvih 10 treninga bilo pre lagano, jer sam već i prije kretanja sa Endomondom imala neke treninge odrađene i iole razrađenu kondiciju. Mislim da mi je upravo ta činjenica davala vjetar u pete, jer mi je bilo toliko lako da je bilo zabavno. Nije mi predstavljalo napor obući tenisice i izaći van.
Ne može svatko trčati s mobitelom u ruci, ali meni nije smetalo, uživala sam pratit napredak. Čak i kasnije kod napornijih treninga, ili onih dana kad baš i nemam snage, pogledam na aplikaciju, i ako vidim da mi je preostalo 30 sekundi da odradim zadani niz, potrudit ću se da izdržim. Bez praćenja bih češće odustajala.

Kada kliknete na mjesec, izlistaju se detalji svih treninga koje ste odradili.

Ja sam počela trčati prvenstveno radi smanjenja bolova u leđima i nogama, i rezultati su bili izvrsni. Na stranu mršavljenje i celulit, kada nešto boli, to je prvo što rješavam.
S obzirom da je protekli vikend bio topao i relativno sunčan, odlučila sam ga iskoristiti za povratak na stazu i razbuđivanje nakon zimskog sna. To je ujedno bio i test kondicije, jer je moje zadnje trčanje odrađeno u 20. Rujna. Dosta hodam pa nisam previše zakržljala ali trening je trening, to je ipak druga kategorija.
No, kakav god trening odradili, ipak ste ga odradili. Prvo treba steći naviku treniranja a onda si postavljat ciljeve. Normalno je da ćete u početku odrađivati 1-2 kilometra, ali bitno je samo izaći van, obući tenisice, pa makar se samo prošetali oko kvarta. A sad kad ste već vani, vjerovatno ćete ipak nešto i odraditi. „ Better done than perfect“ je moj moto.

Svoj trening možete gledati i na mapi, shearati na FB-u sa prijateljima, lajkati tuđe treninge ili se uključiti u neki javni izazov.

Jedna studija je pokazala da je prosječno potrebno 66 ponavljanja određene stvari kako bi ona postala navika. Pa ako uspijete izać iz kuće 66 puta, pa makar se samo prošetali, stvorili ste naviku. A polako ćete tu naviku i zavoljeti.

Za kraj ću citirati Darcy McGuire iz „What Women Want“ filma kad smišlja slogan za Nike.

She’s running. It’s early, it’s quiet. Just the sound of her feet on the asphalt. She likes to run alone. No pressure, no stress. This is the one place she can be herself. Look any way she wants, dress, think any way she wants. No game playing, no rules. Games, sports, rules. Games, sports, rules. Playing by the rules. Playing games versus playing – Playing by the rules. Playing games versus playing. (…) No games. Just sports.

Cesta ne oduđuje, ne gleda što ste obukli. Na cesti možete biti ono što jeste…

Iako sam trčala i na -5, moram reći još jednu stvar: Jedva čekam proljeće i trčanje na jarunskoj stazi pod suncem.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *