Kozmetika&Život

Koji je moj tip kože? A stanje kože?

Kako bi znali izabrati odgovarajuću kozmetiku, kako preparativnu (kreme, serumi), tako i dekorativnu (šminka), moramo prvo poznavati svoju kožu i njene potrebe.
Pravilnim odabirom proizvoda dovest ćete svoju kožu do najboljeg stanja, te će vam ona tu njegu vratiti kroz sjaj, čvrstoću i blistavost.
Izgledat ćete dobro.
No ukoliko ju budete tretirali „krivim“ preparatima, slijede oštećenja i problematika. Samo krivim postupkom pranja kožu možete isušiti do te mjere da joj hidratantna krema koju nanosite ne pomaže. Pravilnom umivanju lica ćemo se posvetiti dodatno u sljedećem postu.

Koža, kao naš najveći organ sa izrazito bitnom funkcijom, ima svoja stanja koja su promjenjiva. Promjene stanja kože pod utjecajem su prehrane, hormona, vremenskih prilika i godišnjih doba, pa i područja u kojem živimo.

A kako znati koji tip kože imamo?

Najčešće se koža lica dijeli na masnu, suhu, mješovitu, kuperoznu, osjetljivu. No, i ta podjela s vremenom napreduje. Predstavit ću vam američku podjelu kože, za koju smatram da je pogodnija i temeljitija. Mislim da sa ovom podjelom svatko može analizirati svoju kožu i doći do saznanja kakva je, a potom i što joj treba za optimalno zdravlje.

Dr. Leslie Baumann je ravnateljica instituta za kozmetičku medicinu i istraživanja i profesor na sveučilištu u Miamiu i ima svoj način tipiziranja kože.
Sustav podjele kože po tipovima dr. Baumann inovativan je pristup klasifikaciji tipova kože koji se temelji na 4 glavna parametra:

  1. Masna u odnosu na suhu
  2. Osjetljiva u odnosu na otpornu
  3. Pigmentirana u odnou na nepigmentiranu
  4. Naborana u odnosu na zategnutu

Budući da se ta 4 parametra međusobno ne isključuju, evaluacija kože temeljena na njima daje 16 potencijalnih permutacija tipova kože.

Tablica za tipizaciju kože lica

 

Sa ovim znanjem, možete proučiti svoju kožu i zaključiti njen tip.  Tip kože nije nužno statičan, što znači da se mijenja sa vremenom, a izuzetno je bitan za utvđivanje kozmetike koja će vašem licu odgovarati, i koja će djelovati na ciljanu problematiku.

Tako ćete na primjer, kod osjetljive i suhe kože izbjegavati jake gelove za čišćenje, i korisiti nježne kreme koje će joj pružiti vlažnost i zaštitu ( Skincode 24 cell energizer cream, Afrodita hidratatne kreme sa aloe verom i kamilicom i sl.)

Kod masne kože, pogotovo sa prisutnim upalnim procesima (aknama) ili začepljenim porama (miteseri) morat ćete raditi redovito pilinge, najbolje kemijske (AHA kiseline), koristiti hidratante kreme koje djeluju protuupalno na akne (npr Afrodita ACNE sa ZnO). Izrazitno su bitna i sredstva za umivanje, koja ne smiju biti pre agresivna bez obzira na stup aknoznosti, jer bi isušivanje kože pri prvom koraku njege stimuliralo pojačano lučenje masti (sebuma) što nas na kraju dovodi do kontra efekta i pridonosi više upala. Probajte koristiti blage pjene i gelove koji neće dehidritati kožu lica (npr. Skincode Purifying Cleansing Gel ili Afrodita pjenu iz AHA i ACNE linija).

Uz more brendova i kozmetičkih tvrtki, sigurno ćete pronaći odgovarajući proizvod za sebe. Kada ste nesigurni u svoj odabir, pitajte svog dermatologa ili kozmetičara za savjet. Proučite sastojke proizvoda, recenzije i sl. Pa izaberite favorita.

Ja u radu koristim profesionalnu liniju Afrodita Kozmetike (koja je jačeg djelovanja nego linije dostupne u maloprodajnim trgovinama) i švicarsku Skincode kozmetiku. Obje spadaju u viši rang kozmetike, tzv. Dermakozmetičke su linije, te ćete često čuti kako navodim neke svoje favorite u tekstovima. Osobno volim i prirodnu kozmetiku i hladno prešana ulja pošto sam certificirani aromaterapeut.

A kakva je moja koža?
Moja koža je Suha, Osjetljiva, Nepigmentirana, Zategnuta (SONZ).

Uz malo mimičkih bora na čelu koje funkcioniraju on-off , tj. znaju se ublažiti  sa obilnom I redovitom njegom, koža je izuzetno žedna, upija sve proizvode. No, ne voli masne kreme, one mi začepljuju pore I izazivaju prištiće, najčešće zatvorene komedone. Pašu joj proizvodi namijenjeni suhim kožama, pa čak I anti-age proizvodi za zrele kože tipa serumi I uljne kapsule.

Tablica za tipizaciju kože 2

Svoje favorite u preparativi ću ostaviti za drugi post jer sam se već dovoljno raspisala, a ima ih nemali broj.

Podijelite samnom  svoje favorite I svoje tipove kože.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *